DYGNET RUNT
020-912 912

Bärgar-Berras tips inför jultrafiken

I jultrafiken uppstår ofta den kanske sämsta kombination man kan tänka sig i trafiken: vinterväglag, mycket trafik, långa körningar och stress. Efter mer än 40 år som bärgare har Bärga-Berra från TV-programmet Vägens Hjältar sett det mesta som kan hända i vintertrafiken. – Det finns ett helt gäng små saker som kan vara skillnaden mellan ett litet problem och ett stort.

Efter den senaste tidens situationer med bilar som fastnat i snökaos på stora vägar är det lätt att tänka sig att det är det stora problemet i vintertrafiken. Men så är det inte menar Berra.

– Det händer såklart ibland, och det är tråkigt när det gör det. Men det vanligaste problemet är en avåkning eller en bil som bara dör. Och i en sådan situation är det stor skillnad om man är rätt förberedd. Man kan se det som att vara lite ”trafik-prepper”.

– Många problem hade kunnat undvikas eller minskas med små åtgärder.

Här är Berras 10 smarta tips inför jultrafiken.

1. Ta det lugnt
Alla har sagt det men jag måste ändå börja där. Tar du det lite piano så minskar alla risker. Ligg aldrig för nära!

2. Efterdra hjulmuttrarna
Det tar inte ens tre minuter att gå över hjulmuttrarna en extra gång innan du ger dig iväg på en längre resa. Men det är inte kul att stå med tre hjul vid en vägkant.

3. Lär dig stänga av antispinn
Jag vet inte hur många gånger jag kommit till en bil som inte kommit ur fläcken på en liten hal fläck. Antispinn bromsar hjulen och det gör att du inte kan gunga loss. Nästan alla bilar har en knapp där du stänger av den funktionen. Lär dig var den sitter.

4. Sopa bort snön på taket
Det är böter på att köra med tjockt snötäcke på taket. När bilen blir varm så släpper snön och kan blåsa rakt på rutan på bilen bakom. Eller så bromsar du och får ett helt lass snö i vindrutan som torkarna inte orkar med – Då blir du blind!

5. Tanka eller ladda fullt innan du kör
Fyll din bil med el eller bränsle innan du kör. Du kan hamna i ett stopp innan den där macken eller laddstationen och då vill du veta att du kan hålla dig varm om det tar tid.

6. Ladda telefonen
Många tänker att de kan ladda telefonen i bilen. Men med dött bilbatteri kan du inte ladda och utan laddad telefon är det svårt att nå bärgare. Har du en powerbank så ta med den. Och lägg in numret till din vägassistance i telefonen!

7. Håll reda på var du är
Det finns inte alltid mobildata där du är. Kom ihåg vilken väg du är på och vilken ort du senast passerade. Då är det lättare att förklara för bärgaren var du är.

8. Vätska & Värme
Fyll några flaskor med vatten och ha i bilen. Skulle du hamna i en driva så klarar du dig länge med bara vätska. Ha också några filtar i bagaget. Det betyder enormt mycket att kunna hålla värmen medan man väntar på hjälp efter en avåkning eller bilen har dött. Jag brukar rekommendera att man har några värmeljus och en tändare i handskfacket. Det ger värme nog att kunna göra skillnad. Släng in ett par stövlar också – det är trist att gå i lågskor i ett dike.

9. Yxa, sand och skyffel
Ett liten skogsyxa är ett riktigt multiverktyg. Du kan slå in en bilruta och hjälpa någon, skära av ett bälte, ta hål på en airbag. Dessutom kan du använda den till att knacka på fälgkorset om du ska byta däck och hjulmuttrarna sitter fast. Och så kan du hugga av granruskor eller grenar och lägga under hjulen om det är halt och du inte kommer loss. En påse sand får plats i reservhylsbaljan och en hopfällbar skyffel är värd sin vikt i guld.

10. Det du alltid ska ha med
Varningstriangel är krav enligt lag så den har ju alla. Men reflexväst och bogserlina ska man också ha tycker jag. Västen är lag i flera europeiska länder, bland annat Norge. I Österrike och Italien måste man ha en per passagerare. Brandsläckare och första-hjälpen-kit ska du också ha – du kommer aldrig förlåta dig själv om du inte kan hjälpa någon i nöd.

Kloka julklappstips för dig som vill göra din vän säkrare i trafiken:


Datum: december 19, 2024